Leta i den här bloggen

lördag 20 april 2013

Hue


Utsikt från tågkupén

Så har vi kommit till Hue. Ibland kan man få en bra känsla för någonting utan att kunna förklara varför och det var precis så flera av oss kände när tåget rullade in på stationen.  Kanske var det för att syrsorna överröstade mopederna eller att trottoarerna var breda eller att det fanns en flod och en närvaro av många träd och parker. Historien här är dock ganska sorglig då staden varit hårt attackerat av både plundrande Fransmän och aggresiva Amerikaner.  Vi befinner oss inte så långt ifrån DMZ och iom att Hue ligger mer eller mindre i en bra neutral placering mellan nord och syd så blev detta plattformen för extra mycket tråkigheter. Krigshistorien kan dock någon annan förklara för den är vi inte så inlästa på.

Gustav och Kjell vid floden
Strålande sol mötte oss och en blå himmel och vi hittade ett hotell där de fullkomligt drog oss in och man funderade på vad haken skulle vara men hittills har det varit väldigt bra.  Vi åt en god frukost medan vi inväntade regnet och tog sedan en promenad på stan mot citallen. I Hue finns en 2 meter tjock och 10km lång stadsmur och innanför den finns citadellen. Det hela byggdes mellan 1804 och 1833 men det ser ut att vara mycket äldre. Det hela var helt klart större än vi trott och det tog en bra stund att bara ta sig igenom huvuddelen. Här finns dessutom Vietnams högsta flaggstång. Det ni!

Philip befinner sig under regnrocken...
När vi var klara gick vi ut genom en fantastik port som var utsmyckad med diverse drakar och annat.



Varför byggdes då detta? Jo det fanns en Emperor (vet inte vad den bästa översättningen för detta är, kejsare/härskare...förslag mottages tacksamt) Gia Long som grundade Nguyen dynastin och han flyttade huvudstaden från Hanoi till Hue för att förena nord och syd Vietnam därav citadellen.

Vackra blommor finns det gott om



Idag hyrde vi cyklar och efter en morgontur längst floden som förde oss till lite mindre byar (det kändes som att man var på landet) så känns det som att Hue bara vuxit mer och mer på en och vi är mycket glada över att vi bestämde oss för att stanna i två dagar.




Vi gav oss iväg redan klockan sju för att undvika den värsta hettan och massturismen och första stoppet blev den ikonlika och mytomspända pagodan Thien Mu Pagoda. Den var väldigt fin och låg mycket fint uppe på en kulle och blickade ner mot floden.
Vi fortsatte sedan vår cykeltur mot en nyare pagoda innan vi cyklade hem till hotellet och åt frukost. Britt och Kjell cyklade sedan iväg till Citadellen igen för att titta lite mer och vi andra lekte lite på rummet för att få bort de värsta riktigt heta timmarna.



Cyklarna vi hyrde var i mycket bra skick och Gustav fick en något liten men bra stol att sitta på styret med. Först var han mycket skeptisk men sedan insåg han att det var rätt kul att kunna sitta och se istället för att stirra in i pappas eller mammas rygg som han gör hemma. En liten fin hjälm med skärm fick han också.
Philip fick sitta på ryggen i bärselen med en sarong över sig för att undvika den värsta solen.

Nu ska vi snart bege oss iväg på nästa cykeltur ut till tomberna utanför Hue. Det blir sju km cykel ut till Tomb os Tu Duc och det tar nog sin lilla stund att titta på dessa gravar. Om tid finns så kommer vi att titta på några fler men vi hoppas även kunna hinna med en liten båttur på floden innan solen går ner.  I morgon åker vi vidare till Hoi An som ska vara helt fantastiskt med alla sina gamla byggnader men man hade kunnat varit kvar här en dag till bara för att det var trevligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar