Leta i den här bloggen

tisdag 7 februari 2017

Isla De Omepete

En av öns vulkaner


Att åka flak är kul
Vi sitter i bilen och skumpar eller Britt, Kjell och AC i bilen och Gabriel, Gustav och Philip på flaket till bilen. Konstigt att det är så kul att sitta som de lokala sitter. Brevid oss på vägen rider en pojke som är påväg till skolan (vanligt sätt att ta sig fram) och framför oss kommer det snart att bli stockning då kossorna valas från ena sidan till den andra. På andra sidan om bilen sträcker sig en vacker vulkan som ser ut som en semla med sitt vita fluff på toppen. Vi befinner oss på Isla De Omepete. Det känns inte som att människor är fattiga här utan snarare som att de lever lite enklare. Trädgårdarna är fyllda med vackra blommor och frukter som växer, barnen har fina skolkläder och de man möter är trevliga och gulliga.

AC på ön

Isla De Omepete är en ganska stor ö som har två vulkaner och ligger i en stor sjö som heter Lago De Nicaragua. Det ska visst finnas Tjurhajar här (men säg för guds skull inte det till Philip, då ska han inte bada) som kommit upp via en av alla kanaler. Det finns mycket att göra på denna ö och det tar tid att ta sig runt så vi har full förståelse för folk som stannar längre än de först planerat. Vi blev här i tre nätter och två hela dagar samt en halvdag och vi har bara sett en bråkdel.

Färjan över
Pizza lunch blev det när vi kom fram
Lyckades ta en taxi från San Juan till färjeterminalen och hoppade sedan på färjan som tog ca 75 minuter. Philip sov sig igenom resan och det var ok, inte så skumpigt som vi först trodde att det skulle vara. Väl framme kändes det ganska dött. Det var många guesthouse som var stängda och både butiker och restauranger var stängda. Söndag så kanske inte så konstigt.
Då det är så många hotell här så går det att hitta rätt billigt boende. Vi har betalat $15 natten men boendet är mycket enkelt spartanskt med en säng, ett badrum utan tak och handfat utanför badrummet. Kallvatten såklart! Tror Philip har glömt de lyxigare hotellen för han klev in och berömde Gabriel för att han hittat ett så fint rum i Moyogalpa.


Oxar

Kossor


Man behöver något typ av fordon för att ta sig runt på denna ö. Ska man cykla så rekommenderar vi att man lämnar sin stora backpack i närheten av båten och sedan cyklar och sover sig runt ön. Det blir mastigt att cykla fram och tillbaka. De flesta hyr moppe men vi hyrde bil och körde runt.

Badande Gabriel

Vulkanen


Den dagen vi kom körde vi upp till en strand i närheten av Santa Cruz. Det var blåsigt men fint och det mäktiga var att vara mellan två vulkaner. Hur ofta får man den typen av utsikt? Många Kitesurfare som lockade Gustavs blick. Det gjorde även pojkarna som hade en fotboll så han och AC utmanade dem vilket var kul.

Det ligger boenden runt hela ön och man undrar hur allt går runt för så många turister är det inte och det är inte alla som kan ta sig runt.


Gustav och Gabriel i vattenfallet

Dag två klev vi upp i god tid och gav oss iväg för att titta på ytterligare ett vattenfall.  Det skulle vara totalt 4km att gå men det slutade med att vi vandrade en mil och lutningen var 500 m på 4,5 km så inte så enkel promenad som vi först trodde. Det var varmt och för korta ben är 1mil mastigt. Det är det även för lite längre ben. Vattenfallet var vackert och 35 meter högt. Det var inte så mycket vatten i det men det låg väldigt vackert och det var badvänligt. Vi var helt slut när vi kom tillbaka till hotellet sedan. Vi gjorde ett stopp för bad i sjön också. Sedan var det middag som gällde. Alla somnade som ovaggade bebisar.

Gustav i vattnet


I dag tog vi det lite lugnare. Kom iväg i hyfsad tid och åkte bort till Laguna Charco Verde. Det var en lyckad utflykt. Först gick vi in i fjärilsdelen och det kändes lugnt och harmoniskt att gå runt där bland alla vackra fjärilar. De spelade lugn musik och det var så vackert planterat och fint fixat med skyltar med info om fjärilar. Både Gustav och Philip tyckte detta var supermysigt och gick runt med varsin kamera och spanade på en den ena och en den andra fjärilen. Alla så vackra. De lärde sig bland annat att fjärilar endast lever två veckor som fjärilar. Sedan går vingarna långsamt sönder och de dör. Man ska aldrig ta i en fjäril då man kan förkorta livet på en fjäril iom att man kan råka skada dess vingar eller smitta den med en förkylning eller liknande. De lärde sig också att en fjärils vingar fungerar som solceller och fjärilens muskler måste vara varma för att de ska kunna flyga.

Fjäril
Efter denna trevliga tur gick vi vidare och promenerade i skogen. Vi fick en fin vy en bit upp. Såg en ekorre, en orm, massor av ödlor, cappuchino apor, massor av vackra fåglar, fjärilar och vrålapor. Vi hade en vrålandes Philip i skogen också som hetsade aporna lite så att de skrek lite extra. Detta gjorde inte AC så glad då hon haft tidigare erfarenheter med apor som varit agressiva. Så blev det dock inte denna gång som tur var.
Gabriel tog sig ett dopp här också och tog sig upp på en annan topp för utsikt medan resten av truppen besökte fjärilarna igen innan det var dags att åka vidare till Ojo de Agua där vi badade.

Gustav under vattnet

Kjell leker Tarzan

Gabriel leker Tarzan



Förvänta dig inget craterbad här utan det ser ut som en större swimming pool men det var ändå härligt. Vi hängde här ett bra tag innan det var dags för att åka hem och lämna tillbaka bilen.

Vi besökte lekparken nu på kvällen vilket vi även gjort de två andra kvällarna. Känns lite socialt och som att man är en del av det lilla samhället. Många samlas där då det är svalare på kvällen, barnen är hemma från skolan och föräldrarnas arbeten är slut för dagen. Man blir lite en av dem men ändå inte. 

I morgon lämnar vi denna ö för Granada (det ska bli spännande) men vi hade lätt kunnat vara kvar ett par dagar till för att utforska mer. Rekommenderar er att åka hit om ni har vägarna förbi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar