Leta i den här bloggen

onsdag 22 februari 2017

Antigua

Gustav fick se fåglarna på riktigt nära håll
I Copán finns en fågelpark som vi besökte innan vi lämnade Copán och Honduras (rekommenderas varmt, känns som att de gör ett bra jobb). Vi tog en tuk tuk dit till Philips förtjusning. Det kanske i vissa öron låter lite trist med en fågelpark men det var en mycket fin park och många fina fåglar att se. Färgglada som på ett eller annat sätt kommit till parken. Många av djuren är före detta husdjur som ägarna inte klarar av att hantera och de missar också att många av fåglarna kan bli rätt gamla. Faktiskt upp till 30 år och det kanske de inte tänkte på när de införskaffade den där vackra papegojan på illegalt sätt.
Parken försöker också föda upp och släppa ut Macauer då de är så få samt utbilda lokala så de inte jagar utrotningshotade fåglar osv.

En söt och ensam uggla på centret
Gustav och Philip har en vän som älskar papegojor och de pratade konstant om honom under turen i parken. Vi förstår varför de är hans favoritdjur. Det fanns även en färgglad gam i parken som de tagit hand om och det tråkiga är att den antagligen kommer att få bo resten av sitt liv i parken då de inte vet hur länge han levt kaptivt. Sorgligt!
Gam med otroligt vackra färger

Det gick att doppa sig i floden där också så det blev ett bad för killarna innan det var dags att ta tuk tuken tillbaka till hotellet för att ta oss bort till minibussen som skulle ta oss till Antigua. Detta var en perfekt utflykt innan tolvbussen. 

Bad innan buss för Gabriel och Gustav
Resan skulle denna gång ta sju timmar men tog närmare åtta timmar. Det byggdes om på vägen och när vi närmade oss huvudstaden var det segt som sirap. Annars gick det bra även om det var lite svettigt i bussen.
Bussen som tog oss från A till B

Yogurt paus innan vi satte oss på bussen
Väl framme i Antigua satte AC, Philip och Gustav sig på centrala torget och det var fullt av liv på ett positivt sätt. Vackra byggnader som var upplysta och Gustav konstaterade att Spanjorerna måste ha gillat torg och kyrkor. Helt rätt Gustav! Roligt att han reflekterar över saker vi ser och upplever. Gabriel hittade ett mycket bra boende snabbt och vi har under tiden vi bott här haft en stor terass helt till oss själva. Känns mycket lyxigt. Det är lite kallare här så varmduschen har också uppskattats enormt.
Gustav testar en inhemsk taco
Antigua
Det är fullt av turister i gamla charmiga Antigua och det känns lite fasad putsat här om ni förstår vad vi menar. Känns lite som att man städat bort det man inte vill att turister ska se. Gulliga gator med kullerstenar, dyra turistshoppar, massor av hotell, restauranger och vackra gamla byggnader samt vulkan i bakgrunden och en UNESCO stämpel. Turistpoliserna patrullerar gående och på cykel. 
På en av gatorna i Antigua
Tar du dig lite utanför eller mot vulkan Pucaya så ser du kontrasterna. Folk bor i skjul och har sopor som ligger lite här och där. Ibland blir kontrasterna extrema när du ser turisterna parta ordentligt men fulla pengafickor och sedan ser du en åtta årig skoputsare eller en inhemsk dam som försöker kränga sitt egen vävda tyg. 

Gustav och Philip på torget
Vi har dock gillar besöket och njutit fullt ut av vårt trevliga boende, ätit god mat och strosat runt bland färgglada hus, människor och äldre kyrkor. Om ni besöker Atigua så missa inte att gå upp vid korset då du får en fin utsikt över stan. Dessutom är det en mycket enkel promenad upp och du får lite insyn i de lokala hundägarnas vardag.

Philip och Gustav på toppen
I dag hämtade en buss oss vid sex då vi skulle åka till vulkanen Pucaya. Det var ett lyckokast. Hela fam tyckte det var roligt. Pucaya ligger ca en timme utanför Antigua och sedan är det ca 1,3 timmar att ta sig upp beroende på hur snabb din grupp är att gå. Det mysiga var att vulkanen fortfarande är aktiv (hade sitt senaste utbrott 2014 och då kastades det ner stora lavastenar ner i byn och som tur var dog ingen utan det var hustaken och hönsen som försvann) så vi fick grilla marshmallows över varma lavastenar och det gillade både Philip och Gustav skarpt. Ganska brant var det att gå uppför men Gustav och Philip klarade det galant. Det var en trevlig utflykt och väl hemma sedan åt vi lite lunch och tog det lugnt innan det blev en kvällspromenad och lek i parken.


Gabriel, Philip och Gustav vid Pucay vulkanen


I morgon åker vi vidare mot lake Atitlán och förhoppningen är att få ett par mysiga dagar där (inte allt för kalla) innan det är dags för fler ruiner (Gustav är inte så sugen upplyste han AC och Gabriel om nu på kvällen så det blir spännande att få runt honom där när Tikal är tio gånger större än Copán, yihee).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar