Leta i den här bloggen

söndag 22 januari 2017

Puerto Viejo

Båtresan till fastlandet var rätt blåsig och snabb
Vi lämnade Basimentos med båt efter en god frukost och ett par riktigt fina dagar.
På fastlandet tog vi en privat-taxi och skumpade igenom slinger och krokväg igen. Philip la sig tillrätta och resan gick smidigt. Det tog ca 45 min att komma till gränsen och att ta sig över var ganska smidigt. Checka ut, betala skatten för att vi lämnade landet och sedan ciao Panama och promenera över bron för att checka in i Costa Rica.

Packåsnan AC och Gustav

Bron mellan Panama och Costa Rica

På Costa Rica sidan tog vi en buss och vi anlände 30 minuter tidigare än bussen skulle gå så fick vänta en liten stund innan vi fick gå på bussen. Det satt ett par från Israel på stationen som flirtade lite med Gustav som fick ett korvbröd med massa Nutella på. Gustav var i himlen! Låter konstigt men när man reser på detta sätt (är ute under en längre tid) så har man inte tillgång till allt och man unnar sig inte allt heller hela tiden (kanske man inte gör hemma heller men iaf). Man får hushålla med det man har och är lite mer rädd om sina saker än vanligt då man endast har x antal Kalle Tidningar med sig (Gustav hittade en Tysk ny Kalle tidning ute på Basimentos, viken lycka och dessutom plockade Britt och Kjell fram två i dag och vilken skatt) eller x antal plagg. Pojkarna har förstått detta sedan länge så Gustav fullkomligt njöt av sin smörgås och försökte förstå vart Israelerna skulle hän härnäst (inte för att han ville att de skulle ge honom fler Nutella mackor utan för att det skapade en nyfikenhet hos honom). Vi kommer att följa deras fotspår men ska göra lite fler stopp än dem.

Att bada är härligt och vi passar på vid Black Beach!
Bussen kom och mindre än en timme senare var vi ute vid kusten på ett ställe som heter Puerto Viejo.  För mer än 30 år sedan var det svårt att ta sig hit.  Det var endast en grusväg och de som tog sig hit fick campa på stranden. Det finns en berömd våg härutanför som man ville till och sedan utvecklades det vidare. I dag är det en asfalterad väg och vi tog oss som sagt ganska enkelt hit. Det är väldigt mycket turister här och det är helg så det är både inhemska och utländska turister i omlopp så det var svårt att hitta boende när vi kom men inte ville vi campa på stranden.  Kjell och Gabriel hittade oss ett helt ok ställe medan Britt, AC och killarna satt och åt lunch. Fair uppdelning...

Stranden i närheten av boendet
Under de dagar vi varit här har vi hyrt cyklar. Första dagen hyrde vi en bredare familjecykel som vi kunde sitta i hela fam medan Britt och Kjel hyrde varsin enkel cykel. Det är dock lite segt att ta sig fram med den där familjecykeln. Dels är den långsam och dels tar den upp halva vägen så vi var dagens tittobjekt. Tog oss dock fram 15km med den så är nöjda.

Cykeln som var lite seg men tog oss dit vi skulle
Vi började gårdagen med att ta oss till Juguar Resque center som tar hand om djur som på ett eller annat sätt behöver omhändertas. Kanske har de skadats eller övergivits vilket känns lite sorgligt men bra att centret finns. Hon som driver det har bott här ett tag och är apspecialist så de får bland annat in många apor och hennes man är ormspecialist så innan centret öppnade kom folk med djur de ville ha hjälp med på olika sätt. När man är där går man runt i deras trädgård som är själva parken eller vad man nu ska kalla det. De har två turer om dagen vilket vi inte kände till. En vid 9:30 och en vid 11:30. Man får endast gå in med guide och sedan får man info om de olika djuren och varför de är där. De som jobbar i centret är voluntärer och de betalar för att vara där och jobbar gratis.  Det var lite synd att Gustav och Philip inte kan mer engelska än de kan då turen var på engelska och det är svårt att översätta allt och när det blir långrandigt då blir det tufft att stå still och bara lyssna. Vi fick se små söta apor med blöjor då de visst bajsar hur som och vart som. De hatar visst också att duscha så detta förenklade omhändertagningen av aporna men det kommer inte dröja så länge innan de inser att de kan dra av dem. Dessa sötnosar hade blivit övergivna av sin mor.

Små gulliga apungar med blöjor

Det var en hel drös med sengångsbebisar och de får de in rätt ofta. De har blivit övergivna av sin mamma. Det räcker med att hålla dem med en filt för att de ska tro att det är deras mamma. De har en mamma med bebis på centret och hon hade fått en elchock och var i rätt dåligt skick när hon kom in och de trodde inte att hon skulle överleva eller hennes bebis men båda överlevde och nu tar centret hand om mamman och mamman tar hand om sin bebis. Tanken är att dessa djur ska ut i det vilda sedan och det gör de i långsam takt så att djuret kan lämna dem när de är redo.

En av de söta sengångsbebisarna
En del djur de får in är djur som varit husdjur. De är gulliga när de är små och sedan växer de på sig och blir könsmogna och då kan ägaren inte hantera dem längre. Tyvärr är djuren ganska missanpassade då och kommer antagligen inte att kunna bo id et vilda igen utan är då dömda till att bo på centret hela livet. De har en vildkatt som bor hos dem som de försökt att släppa ut i det vilda men hon kommer tillbaka hela tiden, river hönor osv så nästa gång ska de försöka släppa henne riktigt långt borta. Hoppas att det går bra. Annars fanns det ormar, kaymaner (någon hade missat att rengöra poolen och då hittades en, en annan dök upp i ett badrum på ett hotell där ett brudpar vistades så antagligen ett prank). En del fåglar fanns det också med skadade vingar och endast ett öga. Många kommer att leva resten av livet på centret. Det var fint och de gör ett fantastiskt jobb.

En vacker orm på centret

Vacker vildkatt de försökt släppa men kommer tillbaka

Efter besöket cyklade vi vidare längst stranden och nu i efterhand måste jag säga att favoriten här nog är Punta Uva. Att välja den senare nedgången är också att föredra då det är minst människor där och stranden är vackrare (det är vackert överallt men något finare där). Vi hängde även vid den stranden i dag men tog en tidigare nedgång och det var mycket folk på stranden i dag som söp in det sista på sin lediga dag ordagrant.

Glada pojkar i vattnet!
Vi testade Playa Negra när vi anlände också och även den stranden är fin. Vattnet är vilt på andra ställen och det är mycket därför vi valde att bada där vi badade. Costa Rica har en mycket vacker kustremsa här med turkost vatten, palmer och många små mysiga vikar.

Vackra kuststräckan
Det är mycket party här om man vill och det finns en del shopper för att handla hängmattor osv samt restauranger. Många turister har fastnat här av olika anledningar så som kärlek, surfing och soft häng såklart. Både en och sjutton gånger känner man marijuanalukten på morgonen och kvällen. 

Cykelgänget!
De flesta här hyr en cykel och tar sig fram längst vägen som går précis brevid kusten. Många har så dålig cykelteknik att man undrar om de någonsin cyklat på en cykel. De har inte koll på någonting men det kanske bara är rökat som spökar. Mysigt var det att cykla iaf och i dag fick Gustav sin egen cykel att cykla på och Philip fick sitta på pakethållaren och det fungerade bra.

Leguana!


Pokestop och geocashing fanns också med på schemat för de som önskade det.

Vacker groda som är symbol för Costa Rica! Kul att få se.

I morgon drar vi vidare norr över. Vi ska endast 17km här ifrån till ett ställe som heter Cahuita och är nationalpark. Man ska kunna snorkla, bada och ta sig runt i nature. Förhoppningen är att få se ännu lite fler djur. Efter det bär det vidare uppåt och inåt land lite mer för att spana vulkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar