Leta i den här bloggen

måndag 2 januari 2017

Panama Canal

I går vandrade vi mest runt i Panama City och det var sjukt varmt. Närmare 35 grader så svetten bara rann på oss. Det var fint att gå längst vattnet och titta ut samt in mot alla skyskrapor. Sedan ligger den äldre delen där också längst promenaden som är väldigt vacker och spansk i sin arkitektur. Fortet här skyddade visst guldet från pirater för länge sedan. Nu för tiden känns det mest som putsade fasader, justa ställen att äta på eller ta en drink för att runt hörnan bära upp en otroligt stor fattigdom.

Längst strandpromenaden
Vi hyrde oss en cykel där pojkarna kunde sitta med på och körde runt och tittade lite innan vi vandrade in i de äldre kvarteren. Det var varmt men roligt och fint.

Människorna ser väldigt spännande ut här och är mycket vackra. Det har blandats rätt friskt ifrån Indian, Indiska Oceanien, Spanien och Afrika så ibland kan man ana påbrå och ibland inte alls vilket är häftigt och också frustrerande då man inte alltid kan placera. Häftigt! Under Panama Canal bygget så kom en otrolig massa människor hit som arbetskraft från olika delar och det är bland annat deras ättlingar som bor och lever här i dag.

Panama City!
I morse tog vi oss ut till Panama Canal med en taxi (tio dollar) och köpte oss varsin biljett (40 dollar) för att titta på de stora båtarna som tar sig igenom kanalen. Vi missade precis ett stort hangarfartyg och då var klockan ca 10:50 och nästa båt skulle komma klockan 15:15 så det blev många timmar att vänta för att se åbäket komma in och ta sig igenom slussarna. Visst är det häftigt och vilket arbete att bygga det hela. Fantastisk ingenjörsteknik. Det har funnits i över 100 år så det är mäktigt att stå där och titta. Dock är det inte lika häftigt att sitta och vänta i massor med timmar för att se en båt och lite vatten som ska upp och ner. Det känns snarare nördigt men killarna väntade snällt på, spelade kort och tittade på kanalens museum och utställning som fanns på plats innan de ställde sig och trängdes med alla andra idioter som väntat för evigt på fartygen. Ja det är häftigt men det hade varit häftigare att komma upp samtidigt som den första båten kom. Rekommendationen är därför att besöka the view point innan tio på morgonen för att kunna se ett hangarfartyg och bli tagen med storm i kanalen utan en massa väntetid...

Panama Canal
Under bygget av kanalen dog ca 22´000 människor i Gula febern och malaria. Det var 75'000 människor som byggde kanalen och de började 1904. Det tog tio år att bli klara och det har varit USA som skött denna kanal mer eller mindre hela tiden och det dröjde till 1999 innan Panama fick ta hand om kanalen själva. Mycket politik längst vägen.

För ett par år sedan byggde Panama ytterligare en kanal för att kunna ta emot större fartyg och i dag tittar Kineser på att göra en kanal i Nicaragua också. Får se hur det går med det.

Det är dyrt att ta sig igenom kanalen men det spar mycket tid och den är ca 6 km lång att ta sig igenom. Det tar sin lilla tid det också.  Detta är den enda kanalen i världen där du som sjökapten inte får köra din båt själv utan du måste lämna över din båt till en specialutbildad marinofficer som tar din båt genom kanalen. Måste kännas konstigt.  Gustav och Philip körde simulator och tyckte det var rätt häftigt att köra båt.

Pool måste man ha i denna värme!
Efter kanalbesöket som skulle varit en halvdagsutflykt som blev en heldagsutflykt strandade vi oss i hotellpoolen.

Hotellets pool



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar