Leta i den här bloggen

lördag 18 mars 2017

Valladolid


Solen värmer skönt och klockan är sex, pojkarna springer runt på lekplatsen och det spexas i parken. Hela staden är färgad i dova pastellfärger, människorna är trevliga och varenda park har en lekpark samt kyrka. Vi har spenderat de senaste dagarna i en trevlig stad (inspirerade av kusin Josefin) och haft riktigt bra dagar. Nästan så vi kunde spenderat resten av resan här. Valladolid är Yucatan's tredje största stad och ett bra ställe att utgå ifrån om man ska se Maya ruiner, cenotes, sjön Rio Lagartos, ta sig vidare till Holbox osv.


Promenad i Valladolid


Vi tog en buss vid sju från Tullum och Gustav och Gabriel hittade ett mycket bra hotell direkt så vi började med att äta lite god frukost bestående av färska frukter och yogurt (passar på att äta så mycket mango vi kan just nu) innan vi tog en liten promenad på stan. Vi hittade ett litet torg i närheten där vi bor där det fanns en lekpark så fastnade där ett tag. Det ligger en trevlig restaurang där också (ljuset hette det) som har mycket god mat så vi har ätit där ett par gånger bland annat.

Efter lite promenerandes och lunch blev det bad i poolen för att sedan promenera lite till. Stan är som vackrast i morgonljus samt i eftermiddagsljus.



Gabriel är lite svag för äldre vackra damer så nere vid stora kyrkan lyckades en äldre dam kränga på honom en hängmatta som han kanske egentligen inte behöver men det var gulligt att se konversationen och byteshandeln.


X Keken

Andra dagen besökte vi de två cenotes (X Keken och Samula) som ligger 7km utanför Tullum. Vi var lite lata och tog en taxi dit och hem (men det är väg vid sidan av körvägen så det går att cykla hela vägen). De var förberedda för massturism och kanske är det så att när man besökt Chichen Itza så besöker man dessa badställen efter men när vi var där var det ganska tomt och man tyckte lite synd om alla försäljare som försöka sälja på oss allt mellan himmel och jord. Vad är då en cenote? Det är som ett simhål i antingen en grotta eller ovan jord. Dessa två var i grottor så Philip tyckte det var lite obehagligt att gå ner i den första men han tuffade på sig. Vi gick till Samula först och fick den mer eller mindre till oss själva till att börja med. Det var en fin grotta och det blev ett skönt bad. I taket bodde det fladdernöss. X Keken var lite finare kanske men det var desto fler personer som badade i den också, även här fanns det en lekpark killarna kunde klättra runt i.


I går tänkte vi att vi skulle sett ljusspelet som pågår alla dagar mellan onsdag tom söndag vid nio tiden på kvällen men det var en högtid som firades så vi fick istället se en grupp som gick runt med ett stort kors och höra en berättelse om Jesus på spanska. Vi gav upp efter ett tag och det var nog bara AC som sörjde att vi inte fick se det.

Polare vid cenoten i Valladolid

Valladolid har en cenote som ligger centralt som heter Zaci och för oss var det som att vi hade sparat den bästa cenoten till sist. Den är inte lika vacker som de andra två men man kan hoppa från plattformar här. Lyckan var som gjord för Gabriel och Gustav och när Gustav hoppade från sju meter var AC också tvungen att göra det. Jobbigt att ha en son som hetsar! Vi blev kvar där ett tag och de äldre farbröderna som gick där och städade blev mycket förtjusta i den hoppande Gustav och hejade på honom och dunkade honom i ryggen när vi gick.  Efteråt besökte vi marknaden i närheten men det var inte så mycket att ha. Philip gillade inte köttdelen då det luktade så mycket men tittade med skräckblandad förtjusning på de olika kötthuvuden som låg på bord, lite makabert kan tyckas och det blev samtal om slakt och varför man äter djur.


Philip vid centrala cenoten

AC vågade hoppa efter lite hets från Gustav



Brevid vårt hotell ligger en skoaffär som luktar läder lång väg. Det sitter två äldre men pigga farbröder där med glimten i ögat och gör sandaler och väskor. Önskar innerligt att man kunde pratat spanska då det nog hade varit givande men men en annan gång. Det var roligt att handla av dem hur som helst.

Söta farbröderna i skoaffären
I dag var tanken att åka vidare mot Isla Holbox för ett par dagar men då det är helgdag för Mexicanarna vet vi inte om vi vågar chansa att åka dit utan hotellbokning. Allt verkar upptaget så nu sitter vi och försöker sy ihop ett alternativ. Får se om det tyvärr blir Cancun direkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar