Leta i den här bloggen

måndag 6 mars 2017

Seeing is Belizeing

En av havets vackraste varelser sjöhästen
Bussresan till Belize gick bra och betydligt enklare än förväntat. Man blir lite chockad ibland över hur lama många turister är eller är det catering för dem som gör dem lata och handlingsförlamade? Vi åkte minibuss tillsammans med ett gäng andra resenärer och det kändes lite trist att lämna Guatemala. Vi har haft en fin tid och ville egentligen inte åka vidare riktigt än men så blev det iaf. 
Vid gränsen bytte vi till en större buss och vi fick vänta ett bra tag på de turister som fumlade runt och inte riktigt fattade hur de själva skulle ta sig över gränsen.


Cayer Caulker
Väl iväg så kändes det som en större kontrast nu än det varit tidigare vid gränsövergångar. Här var det palmer och färgglada hus som stod på pålar och Amerikanska skyltar (de pratar Engelska här iom att de stod under Storbritanniens flagga i många år och inte blev självständiga förrän 1981). Gabriel tyckte det kändes Amerikanskt. Det såg dock ut som att det finns en del fattigdom.
Bussen tuffade på och chauffören var lite seg så vi missade precis vår båt som skulle tagit oss ut till ön vid 14:30 (eller var det de sega turisterna?). Det var väl ok då vi hann äta lunch och som det tidigare sagts så kändes det väldigt dyrt. Hade vi kommit direkt från Sverige hade vi kanske tyckt att det var ok men med Guatemala mått mätta så kändes det väldigt dyrt (här ute på ön kostar en strut-glass 50kr...).

Gustav vid öns sista fasta telefon
Vi fick vänta en och en halv timme och sedan gick nästa båt som skulle ta oss ut till Cayer Caulker. Det är en rätt populär ö som haft seriös turism i ungefär 15 år. Innan dess livnärde sig de flesta på ön genom att fiska hummer. Cay Caulker är lite större än 8km långt och de flesta kommer hit för det fantastiska djurlivet i vattnet och såklart det kända blå hålet som ligger en bit utanför.

En av öns lekparker
Vi hittade ett boende ganska snabbt och betalar 50 dollar natten vilket känns helt ok då vi trodde vi skulle få betala ca 1000kr natten. Har ett mycket fint rum i en trevlig del på ön så är mycket nöjda. Innan vi kom hit sa många resenärer vi mött att denna ö inte är något för barn men denna ö har passat våra barn iaf på 4 och 6 år. Visst det är inte en massa fina stränder utan man måste hoppa från brygga på vissa ställen för att komma i. Passar dock oss i ett par dagar då det finns mycket i vattnet och se. Några har dock varit lite för länge på ön och många har en öl i handen från sju på morgonen till sena kvällen.

Foto taget av Gustav

Första dagen tog vi det lugnt och utforskade ön lite grann. Det är inga asfalterade vägar på ön utan vit sand (tror att det skulle ta bort charmen helt om det kom asfalt hit). Det kör en del golfbilar här och många cyklar.


Snorklingstur på g
I går tog vi en snorklingstur och det blev en heldag för oss med ett par stopp samt ett i San Pedro (ön en halvtimme härifrån). Vädret var inte perfekt men vi brände oss inte iaf och vi fick se massor av fina havsdjur, bland annat moränor, "nursing" hajar, stora sköldpaddor, örnrockor och massor av större, färgglada fiskar. Det blev en toppendag trots lite regn.

Stor snäcka på havsbotten
"Nursing" hajarna var tama som hundar och höll sig i flock nära båten. Philip stod på stegen och tittade modigt ner och Gustav simmade runt tillsammans med Gabriel och dem. Galet och härligt på samma gång!

Nursing sharks
Finns en annan favorit också nämligen sjöhästen där pappan har större mage än mamman då det är han som bär omkring dem. Sååå fina!!!

AC och Gustav in action

Hela familjen somnade tidigt i går (halv nio) och vaknade vid halv åtta så vi var ett nöjt och trött gäng. I dag lånade vi kanoten på hotellet och paddlade ut för att se de omtalade sjökossorna/sirendjur. Det är en varelse som Gabriel drömt i många år om att se så det var fantastiskt att faktiskt kunna kanota ut och se denna fantastiska varelse simma upp och ner vid ytan (Philip tyckte den såg ut som en säl när den simmade). Tyvärr fick vi inga bra bilder och såklart kunde Gabriel inte sitta kvar i kanoten utan var tvungen att slänga sig i. Då stack skönheten tyvärr men den visade sig sedan igen så fort Gabriel satt sig i båten igen så de var rätt skygga. Gabriel höll sig en bra bit ifrån såklart men den ville vara i vattnet själv. Lite snuvad kände sig nog Gabriel men han fick iaf se att de fanns i vattnet vilket var härligt!  Vi hoppade även från bryggan och matade pelikanerna med fisk (dessa fina fåglar ser så snälla ut men gillar annars att äta andra fåglars ägg och fågelungar) innan solnedgången sa god natt till oss.


En av öns alla pelikaner som de matar varje kväll


Gungeligung
Vi blir kvar en dag och natt till på denna ö och njuter av god karibisk kyckling, nybakat bröd och förhoppningsvis en vacker dag med snorkling innan vi beger oss över till Mexico.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar