Leta i den här bloggen

torsdag 27 juni 2013

Paradis eller helvetet på jorden

Nu har vi varit på Con Dao i en vecka och idag åker vi tillbaka till Saigon, som vi längtar. Det har varit i en fin vecka men sandflugorna är jobbiga och svåra att ignorera. Vi är trötta på maten. Ön är inte så stor så det finns bara så mycket att göra när man inte kan och har lust att bada eller sitta i sanden och leka bland lopporna. Det finns i princip bara ett ställe att snorkla på och det är Ong Dung Bay och där måste man ta sig en bra bit ut i vattnet för att kunna snorkla. Det finns inte så mycket fisk i vattnet och inte så mycket korall heller. En annan sak som kan vara intressant att känna till är att det går att ta motorcykel nästan hela vägen dit. Det är endast de sista 700 metrarna som man går och det är rätt brant nedför.

Ön är fantastiskt vacker med sina berg och turkosa vatten runt om och vi har hyrt motorcykel i tre dagar och kört runt samt stannat och badat och fotat en massa. När vi stannade till vid Six Senses strand som de anser är privat blev vi bortskickade. Vi badade där iaf bara för att jävlas :) De bestrutar förresten sina sandloppor. Kan vara bra att känna till.
Annars så har vi gjort en snorklingsutflykt och besökt öns museum, kyrkogård och fängelser. Både Fransmännen, Vietnameserna själva samt Amerikanarna har använt denna ö som en fängelseö. Det är en mycket konstig känsla som infinner sig när man går och besöker dessa fängelser. Ytan de suttit på är väldigt liten och man inser att man själv nog inte skulle överlevt särskilt länge. Viss del är svår att ta till sig också då det inte var så länge sedan fängelserna faktiskt användes. Känns som att historien upprepar sig och på alla ställen man besökte kom det busslaster med äldre människor som genast gjorde en nyfiken på om personen i fråga suttit i fängelset och vad den personen i så fall hade gjort för det verkade vara en salig blandning på varför man hamnade i fängelset.

Om vi hade besökt denna ö i början på vår resa hade vi nog tyckt att denna ö var fantastik. Att maten var god och att lopporna inte var så trevliga men att vi hade överseende med dem. Nu när man är på väg hem så ser man inte lika positivt på ön men det är roligt att ha fått se den.
Sandlopporna förstörde en del och ibland fick jag för mig att det var själar från alla de fängslade människor som suttit här. Vem vet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar