Leta i den här bloggen

lördag 4 augusti 2018

Dubrovnik innan Montenegro


Det tog oss många år innan vi besökte något "Balkanland". Jag vet inte varför, har många fina människor i min närhet därifrån. Förra året blev det dock äntligen av och då besökte vi vackra Kroatien som många andra Svenskar. Denna gång blev det Dubrovnik i Kroatien i tre dagar och sedan besökte vi Montenegro som också är fantastiskt vackert och trots att det är ett så litet land (samma yta som småland) finns det massor att se. Det finns lite av varje och något för alla.

Vy från lägenheten
Flygresan ner gick till Dubrovnik och vi tog flygbussen från flygplatsen. Det lönar sig dock inte alltid då det är ganska billigt att åka taxi i Kroatien.   Vårt boende låg tre km's promenad från busstationen men pojkarna travade på bra så promenaden upp på höjden gick bra. Den delen där vi valt att bo är inte den charmigaste delen i Dubroknik (väldigt många turisthotell) men dög bra för oss. Vi hade en väldigt vacker utsikt från lägenheten där vi bodde och det var nära bad. Lite långt att gå in till den gamla delen av Dubrovnik men annars bra. Första dagen spenderade vi därför vid vårt boende och badade mest.

Närmsta badet


Solnedgången


Andra dagen tog vi oss in till de äldre delarna av Dubrovnik. Vi tänkte att vi badar på morgonen och sedan tar vi oss in. Då är det svalare men det var fortfarande varmt så det blev en del vätskepauser innan vi var framme. Pojkarna gick på bra!

Spännande med lås

De mesta med kärleksmeddelanden

Vi stannade och tittade på många saker på vägen. Bara en brunn ser ju annorlunda ut än hemma och det kan man prata länge om. Vi gick förbi en massa "kärleks-lås" och fantiserade om personerna som satt fast låsen. Vad händer om de knipsas upp, vad händer om det tar slut och man har ett fastsatt lås osv...

Glasskiosken hade inbjudande klätterträd

Grabbarna älskade att de sprang ifrån oss på två röda

Väl inne vid gamla stan svalkade vi oss med varsin glass och sedan lät vi de vackra gångarna, trapporna, byggnaderna och människornas tvätt på tork ta oss in med allt vad det innebar. Pojkarna hade mycket spring i benen och tog sig snabbt upp för alla trappor. Gabriel och jag var inte riktigt lika snabba.

Tänk att ha denna utsikt när du spelar basket!
Vi avslutade det hela med lek vid havet innan vi tog bussen tillbaka och Gabriel köpte bussbiljetter för resan över till Herceg Novi i Montenegro.

Havet var roligt att leka med vid fortet
Tredje dagen badade vi, såg Sverige matchen och sedan tog vi en taxi upp på toppen av berget dit linbanan går. Det är billigare än att åka linbana men för oss var det framförallt väldigt smidigt då vi bor en bit bort. Det var mycket smala vägar som tog oss upp. Vi njöt av utsikten och sedan gick vi ner på den slingriga vägen. det var en del som gick upp den vägen också och vissa verkar använda det som en löparbana. Vi var stolta över pojkarna som bara travade på och inte klagade alls.

Vy uppifrån toppen på berget över äldre Dubrovnik

Vägen ner!

Det vi sett av Kroatien hittills har varit mycket positivt och vackert. Vi kommer nog att komma tillbaka snart igen!

Inte illa med den frukostvyn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar